Koll och justering av detaljer

16/4-12 Genomgång av alla detaljer

Som sista moment har jag gjort en översyn av alla detaljer i dioramat. Jag tycker att finishen på detaljerna är viktig och dessutom har dioramat stått utan täckning länge. Jag har:

  • Dammsugit och tagit bort damm på kärr och sjö. Slipat kanten på sjön.
  • Målat lite grönt på den avklippta (blanka) ståltråden som synts på många granar.
  • Tagit bort tunna trådar som fastnat från limningar med smältlim.
  • Båten vid bryggan har fått förtöjning med rep.
  • Kollat att alla detaljer sitter fast med lite lätt skakning upp och ner. (En Telebil satt inte riktigt fast.)

 

Vad som inte är klart ännu är att jämna till ytterkanten med lättspackel och måla i någon mörk färg. Det finns inte tid till det nu, då dioramat ska transporteras till Robotmuseum i Arboga inför deras 10-års jubileum söndagen den 22/4. Se http://www.robotmuseum.se/

Bild 269. Vy över norra delen av grupperingsplatsen.

Bild 270. Vy från väster.

Bild 271. Södra delen bl a med barack och badplats.

Jag har gjort en transportställning som passar precis i bilen så att det delade dioramat kan transporteras i en vanlig personbil. Jag väntar in i det sista med att rista i skarven och dela på dioramat inför transporten.

Bild 272. Transportställning.

19/4-12 Delning och transport till Arboga

Jag har nu kommit till det kritiska momentet att åter dela på dioramat och stoppa in det i bilen. Jag ristade längs hela skarven med en skalpell och blev åter medveten om hur starkt ett tunt skikt med vitlim och turf är. Jag var riktigt orolig att det åter skulle bli stora skador med en bred vit rand av gips. Efter att ha provat att trycka ihop delarna igen efter delningen så ser det ganska bra ut. Dvs skarven syns men inte alls så framträdande som jag befarade.

Bild 273. Delat diorama.

Före inpackning i bilen så passade jag på att ta lite bilder bilder utomhus i det gråmulna vädret. Inpackningen gick precis på centimetern och jag blev lite orolig att några granar skulle stryka med. Men det gick bra ;)

Såhär i efterhand så inser jag att borde haft större marginal. Att ta lärdom av för framtida byggen.

Bild 274. Bilen lastad med båda delarna.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Jan-Åke Karlsson | Svar 22.04.2012 21:12

Hejsan Hans. Jag var tvungen och titta på din hemsida när jag kom hem från Robotmuseet och interviun med dej. Helt fantastiskt vilket arbete. Tack för interviun

Calle Wallinder | Svar 20.04.2012 00:19

Hatten av för ett helt otroligt diorama . Kan bara tacka för att du har uppdaterat hemsidan fortlöpande och låtit oss andra vara med hela vägen.

Hasse 20.04.2012 00:48

Kul att min avkoppling kan ge lite nöje till andra.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan