Flygsoldater och Telemontörer

6/4-2012 En ståltråd i varje figur

Svenska soldater i modernare snitt finns varken i skala 1:72 eller 1:87 så jag har försökt att plocka ur lite olika satser från olika tillverkare (Faller, Preiser, Noch, ?) för att få så olika positioner som möjligt.

Nu får jag göra mitt största avkall på att efterlikna verkligheten. Det vapen som FV hade var Ksp m/45 och de figurer jag hittat så liknar vapnet mest en Ak4.

 

Före målningen sorterade jag upp figurerna i olika typer för att få en uppfattning om hur jag ska fördela dem på olika scener:

  • Sittande (bl a matsalstältet)
  • Vaktsoldater
  • Trafikdirigering
  • Sjukvårdare
  • Kranhantering
  • Övriga

Två MC ordonnanser ingick i varje kompani och de två tyska figurer jag hittat behöver bara lite justering av uniformsfärgen.

Jag saknar två figurer som jag hoppas kunna komplettera med senare och det är kockarna vid koket.

Bild 256. Jag har satt en 0,5 mm ståltråd i foten på varje figur. Borrade med 0,45 mm så gick det att trycka fast ståltråden. Hittade ytterligare omålade ryggsäckar.

Figurerna är bearbetade med skalpell för att få bort delningslinjen från gjutningen och lite allmän justering. Vissa figurer är hoplimmade från satser med lösa huvuden och armar. Några figurer är gjutna i vinylplast (?) och de är helt hopplösa att få snygga. Dessutom så fäster inte färger på vinylplast så dessa vill man undvika.

Vid målningen har snabbheten varit avgörande så jag har lagt på den gröna uniformsfärgen först med airbrush. Grundregeln är annars att man ska börja med ljusa hudfärgen och sen lägga på de mörkare. Jag har penselmålat ansikte och händer med Hu 148 som jag tonat lite mörkare med brun färg och några droppar röd färg. Ståltråden i foten gör att jag kan trycka fast figurerna i cellplast efter varje målning.

Bild 261. Televerksteknikerna har jag penselmålat med orange färg.

15/4-12 Figurerna på plats

Det gör väldigt mycket för dioramat att få figurerna på plats. Jag har limmat fast figurerna med cyanolim efter att ha gjort ett mycket tunt hål för ståltråden som jag låter sitta kvar på figuren. Tyvärr har jag inte kunnat lyfta ut dioramat i dagsljus varför det är lite problem med skärpa och skärpedjup vid dessa nära bilder i lampljus.

Bild 262. Vägvisare på plats och det skymtar vaktsoldat och MC-ordonnans i bakgrunden.

Bild 263. Tre sjukvårdare ingick i varje robotkompani.

Bild 264. Kranlyft vid koket.

Bild 265. Förman från Televerket som funderar på hur felet ska kunna lösas.

Bild 266. MC-ordonnans och trafikvakt förbereder avgång för kolonnen med fordon.

Bild 267. Diskussion hur maskeringsnätet snabbast ska komma på plats.

Bild 268. Vaktbyte vid avsides liggande tält.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan