Förebilden till landsvägen fotade jag förra sommaren. Jag gör den lite smalare skalamässigt i dioramat vilket skulle motsvara ca 4,5 m i verkligheten. Grönskan får växa ända in till asfaltkanten. Jag lägger lite mörbrun färg i botten på dikena för att simulera lite fuktig lera på botten.

Bild 246. Såhär ser ett avsnitt av förebilden ut.

Jag tejpade vägbanan för att få en jämn bredd på vägen och en skarp asfaltkant mot vegetationen och diket. Min landsväg får bara skog på ena sidan.

Bild 247. Vägbanan markerad och tejpad. Det ska bli fält till höger.

Efter tejpning med vanlig maskeringtejp så var det bara att stryka på vitlim och sprida fine turf. Samma blandning som jag använt tidigare.

Bild 248. Jag sprider ganska rikligt med fine turf. Bara att dammsuga bort överskottet som inte fastnar.

Bild 249. Bort med tejpen och nu har jag en skarp asfaltkant. Hade en liten glipa i mitten.

När jag målar landsvägen upptäcker jag ett stort misstag. Jag har använt en blå vattenlöslig tuschpenna för att markera läget för tejpen. Blyertspennan gav för svag markering tyckte jag och bytte snabbt. Blå tuschen löses upp av vattenbaserade färgen och även efter två strykningar så läcker det kraftigt med blått. Får göra ett försök med att försegla kanterna med en lösningsmedel baserad lack.

Bild 252. Vid busshållplatsen syns den blå tuschen kraftigt efter målning.

Den blå tuschfärgen försvinner nästan helt med ett lager grå Humbrol lackfärg. Efter ytterligare en målning med ljusgrå färg har jag ”duttat” på utspädd ljusare grå och mörkare brun färg med tvättsvampen. Samma teknik som när jag målade berget.

Som avslutning har jag lagt på fläckar med mycket mörk brun outspädd akrylfärg som jag suddad till med en trasa. Jag har också skapat lite bromsspår vid korsningarna och ritat tunna svarta streck med asfalt. Vet ej varför det uppstår streck med asfalt på våra vägar men jag tycker de är ganska vanliga.

Bild 255. Telestolpar, kopplingsskåp, busskur och staket på plats.

Vid avfarterna till grusvägarna har jag lagt på lite extra med mörk färg. Dikesrenar och fält återstår nu innan jag kan ägna all tid till figurerna. Dvs tre Televerksmontörer och 45 FV soldater.

8/4-12 Avslutande jobb på landskapet med dikesrenar och fält

De helt raka kanterna på vägen tar jag bort genom att lägga en smal sträng med utspätt vitlim på båda sidor av vägen och strö på jämnt med turf med tesil som ska likna gräs och nerklippta örter.

De helt raka kanterna på vägen tar jag bort genom att lägga en smal sträng med utspätt vitlim på båda sidor av vägen och strö på jämnt med turf med tesil som ska likna gräs och nerklippta örter.

På en kortare sträcka av landsvägen har limmat fast lupiner från Noch. Turfen i dikesrenen döljer den plastrundel som blommorna är fästa i.

Bild 258. Det var inte ovanligt med kontakter med polisen vid övningar.

Fältet på ena sidan landsvägen ska få två olika växttyper. Ena fältet har jag först strött ut en lite grövre turf  mha en gammal kryddburk med grövre hål och sen direkt lagt på en finmalen mörkgrön turf mha tesil. Ska se ut som en vall med mest ogräs.

Bild 259. Fältet med ogräs och örter. Telestolparna är bara nerstuckna i cellplasten och limmade med vitlim.

Det andra fältet provar jag också en ny teknik med att först strö lite tunt med en finmalen brun turf och sen grön.

Bild 260. Fungerade bra med att strö brun och grön turf i samma limning.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan