Tillbaks till modellbygget

En helikopter har landat 5/3-2012

Vid sista övningen hade vi besök av en Hkp3 (individ nr 95) och det kommer att finnas en även på mitt diorama. Modellen är en Italeri Augusta Bell 204 B som jag tror är den modell som är mycket nära FV Hkp3 B. Avser inte att göra några modifieringar utan bygger mer eller mindre direkt ur lådan.

Bild 231. Det var inte många meter mellan stjärtrotor och träd vid landningen.

Jag har Googlat fram flera bilder på Hkp3 B och det verkar som att färgerna på insida och inredning skiljer sig åt en del mellan olika individer. Just nr 95 har jag ingen bild från insidan så jag följde färganvisningen som kom med modellen. Förutom bältena som skulle vara röda enligt instruktionen men har inte sett någon bild från insida med röda bälten.
Bild 232. Gråblå inredning och svarta instrumentpaneler.

Det blir en parkerad modell med stängda dörrar. Modellen krävde en del spackling och speciellt skarven på stjärtbommen hade inte så bra passning. Det är svårt att slipa spackel nära nitraderna utan att dessa skadas. Plasten i nosen på modellen är tunn och skarven gick upp så jag fick limma om och putsa på skarven.

Bild 233. Modellen verkar baktung såhär utan alla delar men det är inget problem då den ska limmas fast.

Min avsikt är att måla så mycket som möjligt innan montering av fönster för att minimera maskeringsarbetet. Tursamt var FV Hkp3 helgrön så inget problem med camouflagemönster.

Bild 234. Maskering med Tamiya Masking tape och bollar av silkespapper.

13/3-12 Målning

Gjorde ett besök på Wentzels i lördags för att köpa färg och upptäckte då att HobbyBoss har en modell av AB 204 B i skala 1:72. Kunde inte låta bli att köpa både Italeri (112 kr) och Hobby Boss (212 kr) modellerna för att jämföra. HobbyBoss modellen har ingen skarv på stjärtbommen och verkar vara en lite bättre modell. Oftast speglar priset kvaliteten.

Målningen var inget problem med en nyligen väl rengjord airbrush. Färgen blev väl mörk jmf med mina bilder men det är inget att ändra på nu.

Bild 235. Rutorna limmade med outspätt vitlim som jag applicerar med spetsen på en tandpetare.

”Fronten” ska vara mattsvart och maskeringen brukar jag ordna genom att börja med smal tape (1,5 mm) och sen gå vidare med bredare (6 mm) ovanpå den smala som tål mera kurvor.

Bild 236. Lite penselmålning på antenner, positionsljus och avgasrör är avklarat.

Vid tidigare torrpassning av taket så upptäckte jag att det inte sluter bra an på ena sidan i bakkant. Syns på bild 236. Snyggt på vänstra sidan men för lågt på högra. Har slipat och provat men det har inte blivit bättre. Nu försöker jag en sista utväg att pressa upp taket och limmar in en bit som jag hoppas ska tvinga upp taket i rätt nivå.

Nu kommer jag på vad jag glömde att köpa i lördags. Takfönstrena ska ha en grön ton och jag har ingen transparent grön färg. Finns en Humbrol clear grön nr 1325 som jag hoppas få tag på. Har jag tur kanske jag kan hitta nåt på IPMS Stockholm 08-Open på lördag.
Bild 237. Har skapat en liten fals för att pressa upp takbiten.

Jag har haft som avsikt att testa, för mig, nya tekniker vid detta bygge. Att måla med transparent färg var ytterligare en nyhet för mig. Misstänkte att man skulle lägga på flödigt och tog därför och maskerade. Det var inte helt obefogat. Det jag inte var beredd på, var hur snabbt färgen började att torka. Uppträdde lite som Maskol och blev snabbt gummiartad och trådade sig. Blev inte helt jämnt med min penselmålning. Sen gjorde jag misstaget att försöka ta bort maskeringstejpen för tidigt. Färgen satt fast i tejpen och lossnade från takfönstret. Lät det torka ordentligt och sen var det inga problem att ta bort tejpen.
Bild 238. Maskeringstejpen trycker jag dit ordentligt mha tandpetarens spets.

25/3-12 Problem med dekaler

Taket fick jag fint på plats med hjälp av min lilla fals som trycker upp taket. Sen var det dags för dekaler och det var inte helt enkelt. Tursamt för mig så kom det upp en ritning på Hkp3 på IPMS Stockholm precis innan jag skulle starta. Bra komplettering till mina egna och framgooglade bilder.

Mina kronmärkesdekaler från Flying colors är lite gamla och krävde lång blötläggning för att lossna. Men, den stora prövningen var att få dem tillräckligt mjuka med MicroSet och MicroSol så de formade sig över alla ytor. Krävde många timmar. De gula siffrorna, också från Flying colors, var tvärtom mycket tunna och jag fick göra några försök med nya efter att de gått i bitar. Innan jag satte på dekalerna lackade jag ytorna med blank lack.

Bild 240. Det saknas lite dekaler jmf med min förebild.

Den helikopter som jag fotograferade vid grupperingsplatsen tillhörde då F10 och jag har inte de märken som bl a ska sitta mellan rutorna. På stjärtbommen saknas ”FLYGVAPNET” och det beror på att jag endast har lösa bokstäver som blir för små och känsliga för mig att hantera som 20 lösa dekaler. Jag insåg min begränsning i tålamod. Inte nöjd med dekalerna men det blev inte bättre så jag säkrade med matt lack. Jag hade även tänkt att göra alla day glow fält med dekaler. Men den karta jag har från ModelArt att klippa ur visade sig ha riktigt tjocka dekaler som inte mjuknade ens efter timmar med MicroSol. Fältet under nosen är OK men resten har jag valt att måla.

Bild 241. Dekalen ville inte alls forma sig som jag ville. Ska tas bort.

Läste att man bör ha vitt som grund till day glow färger. Ny maskering av bommen och målning med vitt alltså. Har ingen day glow färg hemma så det blir en tur till Wentzels igen. Humbrol 209 eller Vallejo 71.082 verkar vara vad jag behöver.

Inte helt lätt att få bort dekalen från de släta ytorna trots lång ”blötläggning” med MicroSol. Fick skrapa försiktigt.

Bild 250. Stjärtbom maskerad för målning med vitt som grund.

Ett lager vit matt färg och ett lager Humbrol 209 som är blank. Kunde kanske ha blandat mycket litet rött i dayglow färgen. Men tycker att det är likt den färg som helikoptern hade tidigt 70-tal då den var betydligt nyare än de bilder på äldre Hkp3 som finns på nätet.
Bild 251. Många tapebitar för enkel maskering när jag börjar med smal tape och sen tar bredare.

Sen hände det som inte fick hända, att jag tryckte in en av sidorutorna som är limmade med trälim från insidan. Trälim sitter inte så bra på plast. Efter olika försök att fästa från insidan mha häftmassa som inte funkade lyckades jag lossa hela dörren utan större skada. Har nu fäst klarplasten med mitt vanliga plastlim (etylacetat) och ska sen putsa bort limfläckarna med polerskiva.

Bild 253. Hkp 3 klar i fototältet. Står på stjärtbommen utan stöd.

Blev inte så snyggt med ny inlimning av fönster och dörr med påföljande penselmålning av skador men nu går det inte att göra så mycket mer än att limma fast rotorer och sätta helikoptern på plats i dioramat. Varningsljusen på tak och undersida fick ny blank röd lack.

En annan sak som inte är så snygg är att huvudrotor verkar vara i flygläge med svag uppåtvinkel och inte hängande neråt som den borde göra. Vågade mig inte på en värmning över ljus för att (l)justera (jag gillar ordvitsar) då jag måste vara klar före 21/4.

Bild 254. Besättningen har gett sig av och sitter i matsalstältet. Endast vakt på plats tillkommer. Brr som fått leverans av en UE (utbytesenhet) med Hkp3 syns i bakgrunden.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan