Berg och badplats tar form

Skapa berg 4/3-12

Första gången som jag modellerar ett berg. Berget är skapat med några lager styroporskivor och sen har jag lagt på ett lager med lättviktsspackel från Biltema. Hittade en lättviktslera Do & Dry hos Slöjd-Detaljer som fungerade utmärkt att trycka fast mot spacklet och skapa bergsformationerna.

Bild 226. Lättviktsleran är mycket lätt och luft-torkande.

Som nybörjare att skapa berg gjorde jag två misstag som jag tar med mig till nästa bygge. Jag försökte skapa sprickor redan i den fuktiga leran. Man ska vänta med det tills leran är torr. Det andra misstaget upptäckte jag vid målningen. Nämligen att det är lättare att ha berget löst horisontellt på bordet när man ska pensla på en mörk utspädd wash för att markera sprickorna. Nu rann min wash bara av i st f att samlas och torka i sprickorna.
Bild 227. Berget målat med ett första lager ljusgrå. Har ej torkat på bilden så det ser lite blankt ut.

Efter första lagret ljusgrå färg så har jag ”duttat” på flera olika mörkare färger med enfinporig tvättsvamp. Mörkare grå, gul, och olika bruna toner. Jag har tryckt svampen mot ett papper tills den blivit lagom torr och gett ett fint mönster.
Bild 228. Det svarta till höger i bilden är en skugga och ingen ingång till en grotta.

Lite grön mossa får avsluta bergsformationen. Sen kommer vi till stranden där det ligger lite grov sand precis i strandkanten. Sen blir det gräsmatta upp mot skogen.
Bild 229.Grova sanden är fin ballast till modelljärnväg i liten skala.

Gräsmattan vid badet ska vara kortklippt så det passar bäst med fine turf med lite olika toner. Här kommer det även att bli lite lövträd och avtryck efter att bilar har kört och parkerat.

Bild 230. Det återstår några omgångar med turf i olika gröna och bruna färgtoner.

25/3-12 Badplatsen klar

Vattnet ordnade jag med Woodland Scenic Realistic Water den här gången. Målade med ljusare toner mot stranden och mörkare längre ut för att skapa djup. Vägde av hela dioramat med hjälp av ett litet vattenpass så ”sjön” var hyfsat horisontell. Gjorde en avgränsning med maskeringstape och lackade sen hela ytan och kanten mot tapen med fernissa så det skulle vara absolut tätt. Limmade dit brygga, båtar och lite vass från Noch efter att fernissan torkat. När jag hällde ut ”vattnet” långsamt så hade jag hjälp av en tandpetare att sprida lösningen runt alla saker. Det läckte lite trots min tätning med fernissa men det löste sig med några extra lager maskeringstape ner mot sargen.

Bild 242. Realistic Water tar lång tid på sig att torka.

Realistic Water verkar vara vattenbaserat så vassen som är gjord av papper vek ut sig och står inte så rakt upp som den gjorde från början när den var torr. Näckrosorna av papper hade jag för bråttom att lägga ut på ytan med följd att pappret rullade upp sig. Var bara att ta bort och limma dit när vattnet torkat.

Bild 243. Badgäster på plats som ligger på badlakan av färgade pappersnäsdukar.

Jag vill i dioramat visa att det fanns ett civilt liv helt nära grupperingsplatsen. Dessutom så fanns det en stor nyfikenhet hos många som ville veta mera. Vid större flygövningar så kunde det vara stora grupper som samlades så nära banändorna de tillåts komma. Speciellt på lör-sön kunde det vara riktigt många runt Kjulabasen där jag senare tjänstgjorde.

Bild 244. Vanliga bilmodeller på tidigt 70-tal.

Några björkar och två andra lövträd av okänd sort avslutar trädplanteringen på dioramat. Nu återstår bara en detalj och det är förtöjning av båten som ligger vid bryggan. Kanske att jag hinner med ytterligare några cyklar.

Bild 245. Ingen offentlig badplats utan hemlighus.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Peter | Svar 18.02.2017 15:06

Hej,
Peter heter jag och driver organisationen Fortifikation-Väst (www.fortifikationvast.se). Har du en mejladress jag kan nå dig på?

Mvh Peter

Hasse | Svar 05.09.2016 18:58

Samlar figurer från alla tillverkare. T ex Preiser, Noch, Faller, Merten, Airfix, Pegasus, m fl. Undviker om möjligt figurer i vinylplast. Preiser är störst.

Lasse | Svar 05.09.2016 16:50

Hej
mycket snyggt diorama, själv håller jag på med diorama från ww II
skulle vilja veta var jag kan få tag i figurerna både militära och privata
MVH Lasse

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan