Färdigställande av naturen och alla komponenter

11/12-2011 Placering av alla komponenter

Innan jag börjar limma fast tält som ska sänkas ner i ytskiktet så ville jag prova placering av alla komponter. Än så länge har jag ganska stor frihet med placering av många delar.

Passade på att ta lite bilder så ser du hur det ser ut med bara turf och inga buskar och träd. Jag jobbar inifrån och ut för att inte skada detaljer på yttersidorna. Asfaltvägen med telestolpar tar jag sist.
Bild 180. Här syns nästan hela dioramat.

Bild 181. Hjärtpunkten i förbandet med Brr, Rbgc och Kraggar.

Bild 182.Verkstadsvagn med expeditionskärra. Ltgb 941D med övertäckt antennbur.

Bild 183.Lavettplattor med genomgående väg.

Bild 184. Pågående Rb-lyft.

Bild 185. Koktross.

30/12-2011 Grandalen med radiolänk börjar ta form

Mellandagarna har gett behövlig avkoppling och jag har äntligen fått lite kvalitetstid. Dvs tid att bygga. Att fixa en batch granar har tagit sin tid. Fabrikatet på de billiga granarna heter Jordan. Förutom att limma på fine turf har jag lagt på ett tunt skikt med mörkgrön färg och sen har jag säkrat turfen med fixativ från konstnärsavdelningen på Panduro. Är i princip samma innehåll i hårspray förutom tillsats av parfym. Förutom lukten så kan kan det vara dumt att tömma damernas hårspray om man vill behålla julfriden.
Bild 188. Det ljusgröna plastbandet (presentsnöre?) lyste igenom på vissa ställen och krävde lite mörkgrön Humbrol för att bli mer likt grangrenar.

Nederdel av stam och rötter har fått lite målning för att dölja den blanka plasten som granarna var försedda med. Alla granar hade fått samma storlek på ”stubbe” med rötter oavsett storleken på granen. Såg helt groteskt ut på de små granarna så jag tog helt enkelt och borrade loss plastdelen.

Bild 189. Ståltrådsstammen satt bergfast i plastdelen men släppte efter lite borrning med min nya Proxxon borrmaskin.

Efter lite justering av höjd med slipskivan och målning blir de utmärkta stubbar i skogen.

Bild 190. Här har jag spacklat igen hålet med Tamiya putty.

Innan jag började med att limma fast granarna i Grandalen så skar jag igenom ytskiktet och testade delningen av terränglådan. Det var betydligt svårare än jag trodde och jag fick jobba hårt med skalpell och hobbykniv. Gasbindan i gipset gjorde det inte lättare och det blev lite större skada än jag hade önskat. Hoppas det går att dölja med lite färg och fyllning med turf.

När dioramat väl får en permanent plats och inte behöver delas så går det alltid att göra skarven osynlig.

Bild 191. Det är hårt att skära i gipsbindor och torkat vitlim.

Äntligen dags för att börja fästa granarna i Grandalen runt länkmasten. Jag har med avsikt blandat granar av olika fabrikat för att skapa den variation som finns i naturen. Granar utan fot har jag fäst med outspätt vitlim i hålet (gjort med en spik) och granar med en fot har jag fäst med smältlim. Lite vitlim och turf runt foten har avslutat monteringen. Till buskar använder jag infärgad vitmossa. Skogen ser väl ”ren” ut så jag tänker limma fast stubbar, myrstackar, stenar och liggande grenar som avslut. Stigen med hjulspår efter länkbuss återstår också att fixa.

Bild 192. På bilden så blir det mycket större skillnad i färg mellan de olika typerna av granar.

Bild 193. Här har vi länkplatsen med lite detaljer, bl a två hjortfamiljer.

Bild 194. Test med trossens komponenter. I bakgrunden pågående arbete med ett kärr.

7/1-2012 Övning ger kunskap och färdighet

Testade ett nytt sätt att förbättra de billiga granarna och insåg att det är så man ska göra. Spraya med utspätt (ca 1:5) vitlim och sen strö flock på trädet. Inte ”veva runt” i en burk som jag gjorde i första omgången. Den tekniken passar bäst när man ska fästa grövre turf på lövträd med klibbigt kontaktlim (Hob-e-Tac).

Bild 195. Rotera på granen och spraya med utspätt vitlim.

Bild 196. Strö på den finkorniga turfen.

Lärdom nr två var när jag skulle skapa den lilla skogstjärnen eller träsket och valde ”vatten” som man smälter. Hade köpt Woodland Scenics E-Z Water som består av plastkulor som man smälter. Och Woodland Scenics Realistic Water som är en lösning som härdar i luften. Vill testa båda produkterna. Enligt anvisningen skulle kulorna smälta vid 80 grader C och jag försökte använda kokande vattenbad för att vara säker på att det inte blev överhettning. Det fungerade inte alls utan jag fick ställa plåtburken direkt på spisen och dra på upp mot 7 på den 12-gradiga skalan för att kulorna skulle smälta.
Bild 197. Två sätt att skapa vattenyta.

Lärdom nr två var att hela den yta som ska täckas måste bestå av hårt och fast material. Jag hade lite turf runt kanten som jag tänkte skulle täckas med den flytande plasten.  Den porösa turfen skapade problem med luftbubblor. Man måste följa anvisningen till punkt och pricka och hela botten måste vara täckt eller förseglad med torkad färg som är helt lufttät. Det finns enligt anvisningen även en speciell Scenic Cement som man ska försegla färgen med.

 

Lärdom nr tre var att plasten inte var så lättflytande och därför inte gjorde en naturlig anslutning till mina flacka stränder och vass. Pga detta gjorde jag misstaget att hälla på för mycket plastlösning så ytan blev högre än tänkt. Kanten runt skogstjärnen har jag nu dolt med gröna växter. När jag ska göra den större sjön med badstrand, brygga och båtar så blir det Realistic Water. Metoden med smält plast fungerar nog bäst med branta stränder och ingen växtlighet.

Bild 198. Gräset kommer från en gammal rakborste och stockarna är från björkris.

Vid koktrossen så har jag målat med mörkbrun färg för att skapa intryck av sliten vegetation. Som en stig. Bänkar och bord är fastlimmade med snabblim. Jag avvaktar med att limma fast mattält och övriga komponenter. Lastbilen placerar jag så att fronten syns.

Bild 199. Kompanichefen har backat in sin pbil för att äta lunch. Fotat med både lampor och blixt för att man ska kunna se in i mattältet. Alla vägar är kommande arbeten.

8/1-2012 Hemgjord gräsströare

Priset på kommersiella gräsströare eller Grassmaster som Noch kallar sin är i kraftigaste laget. Har sett priser på 1800 kr. Tittade på några Youtube-filmer och köpte sen material till ett hembygge. Insektsdödare på Teknikmagasinet 60 kr (troligen inte så många som säljs vintertid men ett ex fanns kvar) och tesil på Biltema 10 kr.

Bild 200. Här har jag skruvat isär insektjagaren och tagit bort delen med gallret.

Jag var osäker på om polaritet har betydelse för hur gräset skulle uppträda men har anslutit den nedre tråden till tesilen och den andra till spiken med krokodilklämma.

Bild 201. Tesilen kapad och fastlimmad med snabbepoxi.

Ledningar skarvade, säkrade och fastlödda. Nåja, det kanske kallas kallödning när man ansluter koppartråd till rostfri tesil. Tycker man ska göra saker snyggt och filade ihop en platta att täcka öppningen med. Besvikelsen var stor när min nya ströare var helt död vid första testen. Inte ett livstecken från röda lysdioden. Hade jag lyckats ha sönder någon komponent? Nej, men jag hade lyckats hitta några helt urladdade batterier!

Bild 202. Färdig gräsströare för 70 kr på mindre än en timme inkl härdning av lim.

Första test med min nya leksak. Strök ut outspätt vitlim både direkt på målad gips och torkad turf. Det fungerar faktiskt med mitt hembygge, men jag lärde mig snabbt att man måste hålla tesilen mycket nära ytan för att gräset ska ställa sig upp som avsett. Troligen har en kommersiell produkt högre spänning och fungerar bättre. Men för 70 kr så är det inte så illa. En annan sak jag märkte är att underlagets färg måste vara i samma ton då gräset inte täcker ytan lika bra som turf. Nu har jag kortat av spiken så den inte är i vägen. Ett sista tips är att inte vara för snabb med att rycka bort spiken. Verkar finnas lite laddning kvar märkte jag när jag stod i strumplästen på jordade klinkerskolvet ;)

Bild 203. Spiken måste tryckas ner i våta limmet.

Bild 204. Köpte ett sortiment med gräs av olika färger och längd att leka med.

15/1-2012 Centralpunkten i dioramat

Helgen har ägnats åt kompletterande inköp av material och själva centralpunkten i dioramat. Och fortsatt plantering av granar över skarven fram till betongplattor och sjukvårdsgruppen. Jag har hittills använt 4 fabrikat på granarna: Jordan (fr Eskader), Noch (flera källor), Heki (flera källor) och Scene Scapes / Bachman (MJ Hobbyexperten).

Jag har förbättrat (eller försökt iaf) de flesta granarna mer eller mindre, med flock och färg samt avslutat med Fixativ.

Runt lavettplattorna finns det ett fritt område och i kanten har jag avslutat med kortare granar som har växt upp efter en tänkt avverkning. Självklart var det ett större område som var avverkat än som framgår av dioramat. Främst pga brandfaran med krutraketerna. Annars var det inga problem med höga träd nära då elevationen på lavetterna var 34 grader.

Bild 205. Granplanteringen på södra delen börjar närma sig slutet.

Bild 206. Sjukvårdsgruppen med tre man som har ett eget tält och en Volvo Valp. Till vänster syns tältet för vaktgruppen med hundarna. Hundar ingick ej i krigsorg men var med på övningar.

Vägen upp och förbi radarkullen med alla förbandets huvudkomponenter gör jag smalare och mer lik dagens skogsväg vid Grandalen. Med gräs i mittremsan och buskar intill. På gamla bilder är det bara grus på vägen. Då Västra Ed var en övningsplats så förekom det mycket trafik med lastbilar och växtligheten fick aldrig chans att etablera sig efter gjutningen av lavettplattorna.
Bild 207. Översiktsbild med Grandalen i bakgrunden.

5/2-2012 Verkstadsgrupp, radarkulle och sjukgrupp börjar bli klara

Jag jobbar inifrån och ut och nu tycker jag att vägen över radarkullen med planen för elverk mm börjar bli klar. Dags att limma fast alla komponenter. Nu gällde det att lösa utmaningen med slangarna för AC’n. De två tunnare har jag ordnat med en mjuk svart gummislag som jag fått rätt form på mha en ståltråd inuti. Provade lite olika lösningar för den övre grova och kom fram till att Cernitlera nog var enda tänkbara lösningen.

Bild 208. Prov med rep med tape, vira ståltråd på gummislag och Cernitlera.

Alla fordon limmar jag fast med cyanolim i gelform. Jag limmar bara däcken för att resten ska tåla lite flex vid transport och hantering. Luftslangarna ska få lite vädring med silver/aluminium färg.

Bild 209. Rbgc med ansluten AC-enhet och omformare.

Elverk och rulltank med diesel på plats genom att nosa in släpen. Går betydligt snabbare att lära sig än att backa med släp. Ljudnivån var ganska hög i närheten av elverken. Allt sveptes in under Barracudanät och träställningen över avgasröret skapade distans så inte plasten skulle smälta.

Bild 210. Elförsörjning till ett komplett kompani med 4 lavetter.

Bild 211. Nu återstår bara att avsluta kablarna på ett snyggare sätt.

Verkstadsgruppen med expeditionskärra och VW-lastbil vållade inga problem utan det var bara att limma fast fordonen. Gruppen har fått ett eget litet fällbord med bänkar och lite detaljer utspridda på marken. Den bortre lastbilen ska täckas med Barracudanät. Men, jag jobbar fortfarande med att hitta en lösning på detta. Har hittills inte gått så bra.

Bild 212. Helikoptervy över verkstadsgruppens gruppering. Taket på expeditionskärran skymtar bara bakom stora granen.

Bild 213. Infarten till verkstadsgruppen.

Bild 214. Sjukvårdsgruppen har fått lite bårar och lådor med utrustning.

19/2-2012 Robotarna på plats

Norr om radarkullen breder en flack sluttning med buskar ut sig. På sluttningen ska det stå en Hkp 3 (bygget just påbörjat) som har kommit med ett kretskort till mottagaren i Brr. I hörnan på dioramat ligger en en grusväg och en åker nedanför en inskuren sandbank. Vägen har fått mer gultoning från sanden jmf med vägen över radarkullen.

Bild 215. Blandade färger av Fine turf från Woodland Scenics som jag sprider med tesil.

Jag duttar på färgen på vägen och åkern med en liten finporig svamp som jag drar ur mesta färgen mot ett papper. Jag sprider utspätt vitlim 50:50 med en droppe diskmedel och fine turf 2-3 ggr eller tills jag är nöjd. Turfen som jag suger upp blir bara bättre för varje återanvändning då den blir mer mixad med olika färger. Plogforerna i åkern blev väl stora med våra vanliga ätgafflar. Får satsa på barnbestick till nästa åker.

Bild 216. Kanterna är alldeles för jämna så på med lim och mera fine turf en gång till.

Det hela avslutas med tuvor av gräs längs grusvägen och lite späd grönska på åkern. Ovanför vägen ligger en gammal äppelodling. Det gamla staketet fick jag på köpet i en förpackning med smågranar och tycker det passar ovanför branten.

Bild 217. Stabskompanichefen är på en liten utflykt med Valpen för att kolla regnr på en bil som enligt uppgift synts åka runt i området. Ofta var det bara nyfikna ortsbor.

Nu finns det ingen återvändo. Lavetter med robotar fastlimmade på betongplattorna. Lavetterna bultades fast i ingjutna fästen med rejäla bultar. De kanske hade 30-40 mm diameter så mina M1 bulthuvuden är lite väl stora. Det fanns många typer av utformning på betongplattorna och jag visar de två som fanns vid V Ed.
Bild 218. Betongplattor typ med genomgående väg.

Här är en av de ”actionscener” som jag planerade från början. Roboten vreds 180 grader från stället på flaket. Sen bultades Rb fast med 2 bultar, och 191-polig kontakt, vågledare från markreferensantenn och AC-slangar kopplades in.

Bild 219. Notera lyftokets olika fästpunkter för olika kombinationer med skarpa och blinda komponenter.

Nu är det bara en sak som fattas! Just det, svenska FV-soldater. Det lär inte komma i närtid så jag får helt enkelt konvertera vad som finns i 1:87 så gott det går.

Bild 220. Robot ansluten och eleverad till 34 grader. Notera den blå ringklockan som användes för varningssignaler inför rotation av lavetten.

26/2-12 Skogsväg för väntläge klar

Innan hela förbandet gick in på grupperingsplatsen så gick man in på en skyddad skogsväg några kilometer före slutmålet. Man intog detta väntläge för att förtruppen skulle hinna kontrollera att allt var OK på grupperingsplatsen. Förbandet var uppdelat i två större grupper.

Bild 221. Såhär såg det ut vid sista övningen där vi bara stannade på landsvägen.

Jag lägger på fine turf i två omgångar där jag lägger på ett tjockare lager i första omgången. Sen sprider jag ut limmet på större fläckar strör på en glesare omgång med lite mörkare grön färg.
Bild 222. Första omgången med fine turf på skogsvägen.

Bild 223. Efter första omgången är det för lite och för smalt jämfört med förebilden.

För att visa uppställning vid väntläge är jag tvingad att lägga skogsvägen på själva grupperingsplatsen. Skogsvägar som går parallellt med större landsväg tycker jag verkar ganska vanligt (kanske gamla vägen) och minns jag rätt hade vi denna typ av väg vid transport till Alunda från F8.

Bild 224. Det gick att köra på riktigt smala skogsvägar med robotsläpen tack vare möjlighet till manuell styrning på bakhjulen.

Nu återstår bara lite finputs på skogsvägen innan jag tar tag i berg och badplats vid sjön Ommen. Landsvägen med fälten framför tar jag som sista moment på terränglådan. Jag jobbar parallellt med figurerna och Hkp3.

Bild 225. Klart att svänga ut på landsvägen efter klartecken från förtruppen. Här får nog också ena MC ordonnansen stå.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Leif Högberg | Svar 01.06.2012 01:34

Ett fantastiskt arbete1 Hoppas jag kan se den senare i Arboga.
www.bunker.nu

Hasse 03.06.2012 13:40

Roligt att höra. Nytt projekt med Rb67 och Undplut 37 på G.

Ulf | Svar 26.02.2012 21:42

Fantastisk detaljrikedom. Saknar personalen utöver dem på "avträdet" men resten kommer väl som pricken över i när miljöerna fullständigas? Imponerande jobb.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan