Terränglåda i cellplast

10/8-2011 Besök i verkligheten

Målning av hus tar sin tid och som vanligt har jag inte gjort så mycket på dioramat som planerat. Men, jag har kommit en bra bit på väg med själva grundstommen så snart kan finliret med ytskikt påbörjas. Dessutom har jag haft tillfälle att göra ett kort besök på den grupperingsplats jag har som förebild, Grandalen nära Västra Ed. Gjorde en kort avstickare från E22 på väg till Österlen och till min förvåning hittade jag in på rätt skogsväg och grinden som var kvar från gamla FV tiden var öppen. Både betongplattor och kabelskåp för tele fanns kvar orörda. Men, oj vad överväxt allt var. T.o.m. mindre björkar växte på en betongplatta.
Bild 139. Så här ser de 8-kantiga plattorna ut idag. Sprintarna till luckorna på kabeldiket var borta annars orört.

Genom att använda telenätet så behövde vi inte stråla med länken. Jag hade säkert haft svårigheter att hitta fundamentet till länkmasten då den var en bra bit bort i skogen. Jag brydde mig inte heller om att leta efter fundamentet till simulatormasten då jag har bilder på dessa från andra grupperingsplatser.

Bild 140. Ett stort skåp för en teleledning! Troligen var det två partrådar framdragna?

Betongplattor fanns i olika utförande och former och jag tar med de två olika som fanns på denna grupperingsplats. Jag har en viss förståelse för att intresset att titta på betongplattor i skogen inte är lika stort hos alla i familjen. Men jag fick visst beröm för att jag lyckades hitta rätt på skogsvägarna efter 35 år.

Bild 141. Här går vägen rakt över ena sidan på plattan. Björkarna växte ovanpå betongen! Inga sprickor utan det var kvalitet i betongen på 60-talet.

Terränglådan blir delbar

J ag försöker att göra själva lådan för terrängen så lätt som möjligt. Lådan blir stor, 1,5x2,0 m. Och för att vara transportabel i en vanlig personbil så gör jag den delbar. Ramen gör jag av planhyvlad furu (8x70 mm) som får en indelning med 50x50 cm rutor. Smånubb och vinkeltvingar stod för pressen när jag limmade ihop de två ramarna.

Bild 142. Två ramdelar på varandra som nu bara hänger ihop med vanligt snickerilim.

De två ramsidor ska som bultas ihop är förstärkta med en extra list av spillbitar. Brickor modell större (karosseribrickor?) används för att sprida pressen när maskinskruven dras åt. På bild 143 syns även de två lite kraftigare stödlister som avlastar skarven från vikningen när delarna är hopskruvade. Dioramat ska kunna stå på ett par enkla bockar är min tanke.

Bild 143. Ramarna ihopskruvade på en spånskiva som jag har som underlag.

Rutorna i ramarna fyller jag med 30 mm cellplast som fästs mot ramen med snickerilim. Detta är den lägsta nivån i terrängen. Eftersom jag stod ute under carporten så kunde jag såga till mina rutor i exakt rätt mått utan hänsyn till spridning av cellplastspån inne. Även om man skär med brytbladskniven så blir det gärna små elektrostatiska flingor som sprider sig överallt. Detta skapar lätt en ”viss irritation” hos äkta hälfter och motsvarande, som man undviker genom att jobba med cellplast utomhus.

Bild 144. Individuell inpassning i varje ruta.

Från grundnivån avser jag att bygga upp hela landskapet med cellplast som jag limmar i olika skikt för att skapa mina berg och kullar. Det blir inga hålrum utan jag limmar ihop cellplastskivorna på varandra.

Bild 145. Nu återstår bara lim för att fästa alla plattorna.

Tina Nordström säger ju smaka, smaka, smaka. Själv kör jag gärna med testa, testa, testa. Det är svårt att jobba med ritning på landskap och jag har bara skissat landskapet från förebilden i Grandalen nära Edsbruk. Ut med alla komponenter och se hur det tar sig ut storleksmässigt.

Bild 146. Hur långt blir det med minsta avstånd mellan Radar och Rbgc? Hur stor yta kräver elverken med rulltank?

Mycket av den cellplast jag använder är överskott från byggen på huset så man får ta de tjocklekar som finns. Det går åt en hel del snickerilim (vanligt vitlim) så jag försökte även att använda gammalt överskott av vävlim men det visade sig inte torka på samma sätt som mitt färska vitlim. Så det blev till att köpa nytt vitlim för att vara säker på att det håller ihop.

Bild 147. Till press så tager man vad man haver. T ex spolarvätska eller målarburkar.

För att inte behöva skära och raspa så mycket i cellplasten så köpte jag 10 mm cellplastskivor som jag bygger i lager. Gör det också lätt att få de plana ytor jag ska ha. Det ser ut lite som en arkitektmodell innan skalet med gips kommit på.

Bild 148. Här är grundformen klar. Närmast kameran skall det bli en sjö och ett brant berg som stupar ner i sjön. Sjön heter Ommen i förebilden.

Ramen görs lite snyggare med mahognybets och några lager fernissa. Nu har arbetet med att avfasa alla räta vinklar skapa fördjupningar påbörjats. Jag använder en gammal rasp och håller damsugaren intill. Trots bra sug i dammsugaren så fastnar mycket av styrenflingorna runt omkring pga att de är så elektrostatiska.

Bild 149. Här syns skarven mellan de två ramdelarna tydligt.

17/9-2011 Arbetar nu inne

Under tiden jag funderat på tältduken har jag sysslat med terränglådan. Den asfalterade vägen har jag fixat genom att limma en tunn eltråd på båda sidor där asfaltkanten ska vara. Sen drog jag ut ultralätt spackel med en japanspackel som var bredare än vägen med eltråden som stöd så asfalten blir helt slät. När jag var klar hittade jag Dymotape som säkert hade varit enklare att använda som stöd. I alla fall mer skonsamt mot fingertopparna än cyanolim.

Sen har jag börjat lite i ena hörnet med en åker som ska vara nyplöjd. Gjorde slut på en liten rest Husfix som jord och en gaffel fick agera plog. Sen har jag börjat täcka cellplasten med gipsbindor. Jag klipper till gipsbindorna först och lägger ca 50% om lott. Gipset blöter jag med sprayflaska och slätar ut gipset med fingrarna.

Bild 159. Att blöta med sprayflaska är inte så slabbigt som att doppa gipsbindorna i vatten.

30/10-2011 Ytskiktet på terränglådan börjar ta form

För att plana ut skarpa kanter från cellplastskivorna samt skarvar med gipsbindan har jag lagt på ett tunt lager med en blandning av lite tapetklister och gips. Tipset att ha med lite tapetklister kommer från en mycket gammal publikation från Märklin. Blandningen har jag rört ut i små omgångar och strukit på med pensel. Betongplattorna har jag sänkt ner i cellplasten genom att skära ut runt om och sen ”riva” bort ett lager med cellplast med ett grovt sandpapper. Kartongskivorna med master har jag limmat direkt på ytskiktet med gips.
Bild 168. Betongplattor och simulatormast fastlimmade med vanligt vitlim.

För att säkra spänningen i staglinorna la jag en liten kartongskiva som distans mitt under mastfoten och sen satte jag en en skruv i varje hörna så att det blev en svag bock neråt mot hörnorna.

Bild 169. Här har jag redan spacklat in kartongskivan med superlätt spackel.

Mellanrummet vid betongplattorna har jag spacklat igen då det inte fungerade med att fylla igen med gips. Gipsblandningen var inte så lätt att forma med penseln och riskerade att kladda ned plattorna. Lite märken från spacklingen planar jag ut med ett grovt sandpapper innan jag stryker första skiktet med färg.

Bild 170. Den sida på plattan där lastbilen ska köra in har ingen sarg.

3/11-2011 Målning av ytskiktet

”Skorpan” av tunn gips måste målas innan det är dags för olika typer av strömaterial och gräs. Min tanke var att göra av med gammal väggfärg (akrylfärg) genom att blanda i grönt och brunt pigment. Det gick åt ganska mycket pigment innan färgen hade en mörkare ton och var ganska tjock vid det laget.

Bild 171. Det gäller att ha koll på masterna så man inte fastnar i staglinorna.

Efter ha gjort av med min första batch av hemblandad färg så gick jag över till en annan teknik. Jag grundade med väggfärgen så underlaget inte skulle suga så mycket färg. När grunden hade torkat kunde jag tömma gamla småburkar med hobbyfärg från Clas Ohlson och Panduro. Där det ska vara strömaterial tror jag inte att underliggande färg kommer att synas igenom. Däremot räknar jag med att lägga på lite mera färg av rätt ton där det ska bli gräs.

Bild 172. Skönt att kunna tömma lite gamla färgburkar.

16/11-2011 Fixa granar

Det kommer att gå åt många granar i Grandalen. Billiga granar liknar ofta inte granar.
Bild 173. Billiga men liknar mest flaskborstar.

Bild 174. På med utspätt vitlim (snickerilim från Biltema), ca 1:3 lim vatten. Inomhuslim ska synas mindre än utomhuslim säger modelljärnvägskunniga.

Bild 175. Snurra i Fine turf (Woodland scenic T45) och skaka av överskott genom att slå mot burken.

Bild 176. Ljusgröna plasttråden lyser igenom på sina ställen. Lägger på ett tunt lager färg när torkat. Lite grått på stammen och rötter som syns får avsluta fixen.

29/11-2011 Täcka ytan med fine turf

Nu vidtar arbetet med att täcka ytan med fine turf. Jag har köpt flera olika färger från Woodland Scenics och Noch för att kunna skapa en yta som varierar med olika typer mark. Mossa, ris, gräs, etc. Jag stryker på vitlim utspätt med ca 1/3 vatten. På sluttningar tar jag limmet direkt ur flaskan för att det inte ska rinna. Jag arbetar med mindre ytor åt gången så inte limmet torkar för mycket.
Bild 177. Här har jag testat lite olika turf på den målade ytan.

Jag sprider turfen med hjälp av en tesil som jag knackar på. Det går åt mycket turf på en så stor yta men genom att man kan återanvända det som inte fastnat i limmet så kommer man långt även med små påsar.

Bild 178. Här har jag spridit ett första lager turf med lite olika färger.

När limmet torkat över natt så ska överskottet av turf som inte fastnat sugas upp. Jag har hittat en utmärkt dammsugare från Clas Ohlson för detta ändamål. Det är en liten dammsugare som går på 220V och som har ett kraftigt sug. Kostar 249 kr. Dammsugaren har ingen påse utan man får tömma turfen direkt i en plastpåse. Denna turf använder jag igen. Familjen har fått stränga order att inte använda denna dammsugare till något annat.

Bild 179. Bra sug men låter en hel del.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Göran Nilsson | Svar 09.07.2019 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

Hans Fehrnström | Svar 24.10.2018 12:47

Om du öppnar fliken Arboga Robotmuseum och scrollar ner så hittar du en karta. Västra Ed heter närmsta samhälle.

Peter Valdemarsson | Svar 24.10.2018 11:12

får man fråga mer exakt var du svängde av E22:an för att komma till platsen?

Åke Franzèn | Svar 22.03.2018 12:30

Hej .Finns den här modellen på robotmuseet i Arboga nu Med vänlig hälsning Åke franzèn Söderköping

Hans Fehrnström 22.03.2018 14:43

Ja, både Rb68 och Rb67 diorama finns på Robotmuseum i Arboga.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan