Koktross och sjukvårdsgrupp

Koktraktorkärra 111

Parallellt med robotgruppcentral (Rbgc) och belysningsradar (Brr) har jag byggt kokkärran. Jag är inte helt säker på vilken typ av kokkärra vi hade i förbandet men jag har fått bra bilder på Koktraktorkärra 111 och har haft den som förebild till mitt bygge. Det är ordförande i Smålands Militärhistoriska Sällskap, Mats Nässert, som hjälpt mig med underlag till koket.

Hela kärran är scratchbygge utgående från profiler och skivor i styren. Undantaget hjulen. Rörställningen som håller upp presenningen har jag gjort helt i plast. I bakgrunden på bild 68 kan ni se mattältet med bord. Borden var av samma fällbara typ som man hyr till fester. Jag har varit lite lat och tagit ett färdigt tält från Faller. Dock ej helt olikt de tält vi hade.

Bild 68.

Bild 69.

För  att få en uppfattning om storleken på de olika grupperna av material och fordon testar jag och ställer upp de komponenter jag tänker samgruppera. Till koktrossen tänkte jag förutom tält och kok ställa upp en Robotlastbil och en Volvo Ltgb 903.

Bild 70.

Koktraktorkärran målades helt färdig innan jag började lägga på presenningen. Via IPMS Stockholm hemsida fick jag tips om att använda silkespapper i st f pappersnäsduk som har en väl grov struktur i denna skala. Jag testade med silkespapper på en ljussluss till Rbgc men tyckte att det blev alldeles för blankt för att simulera en grov presenning. Kanske hade jag fel typ av silkespapper? Jag återgick till att använda pappersnäsduk. Jag tar bort ett av de tre skikten som mina pappersnäsdukar är gjorda av. Pappersnäsduken har jag klippt i sektioner och jag penslar på utspätt vitlim på en sektion i taget som får torka mellan påläggen. Jag hade inga problem med min veka rörställning när vitlimmet torkade och pappret drogs ihop. Fläckarna är från vattenlöslig tusch. Spelar ingen roll med fläckar när allt ska målas. Presenningen är målad både på insidan och på utsidan. Den har också fått lite vädring nertill då jag antar det kunde vara en hel del ”kladd” med jord och lera runt koket.

Bild 71.

Bild 72.

Som sista moment har jag målat olika typer av livsmedel som finns i ett kit från Preiser. Min tanke är att det ska stå två kockar och fixa med maten. Utanför mattältet finns det lådor med frukt att plocka ur. Det var inte sämre på övningar med Rb 68 än jag har det på kontoret idag.

Jag antar att man hade skärbrädor och avställningsytor på de utfällbara lemmarna.

Bild 73.

Limpor som ska skivas och ost som hyvlas ligger uppe. Säckar med potatis, lådor med sallad, gurka och tomat och ved i vedstapeln saknas inte heller. Det är bara röken i skorstenarna som saknas.

Bild 74.

3/10-10 Sjukvårdsgrupp

Rb68 förbanden hade 3 sjukvårdare plus vpl med tilläggsutbildning i sjukvård på radar och robot grupperna. Sjukvårdsgruppen markerar jag med en egen liten gruppering med tält, Ltgbil 903 för sjuktransport samt några bårar och väskor med sjukvårdsmaterial. Gruppen var snabbt ordnad med ett färdigt tält (Faller), bårar och väskor från Preiser (skala 1:87). Dekalerna med röda kors kommer från Modelljärnvägsspecialisten Tåg & Hobby i Luleå.

Bild 75.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Lars Befring | Svar 21.09.2012 01:20

Som gammal UH människa måste jag ju säga att den där kok-kärran är supercool!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan