Terrängfordon

6/7-10 Två Volvo Ltgbil 941D klara

Ltgbilarna användes bl a för att dra radar med rr-antennen på flaket i en speciell bur. Då jag vill visa en radar som är i full aktion så får detta fordon stå parkerat i skogen med presenning över tom antennbur. Den andra lastbilen ska stå vid trossen och lyfta av en låda med kranen. Det här bygget var det mest utmanande hittills och jag har fått göra om flera steg. Som ni ser på bild 45 har jag utgått från två slaktade Scaniabilar och Volvo Viking hytter i resin. Hytterna kommer från JES-Models http://sundlin.nu/JESmodels/ och krävde en hel del spackling och slipning för att bli godtagbara. Det som vållade mest bekymmer var massa microbubblor som var för små för att fyllas ut bra av spacklet (Tamiya Putty) men för stora för att fyllas ut av min primer (vanlig ljusgrå Humbrol).

Bild 45. Utgångsmaterial

Bild 46. Problem med microbubblor.

Eftersom lastbilarna användes för plogning så har de dubbel uppsättning strålkastare med tillägg av sökarlykta och varningsblinkers på taket. Strålkastarproduktionen rationaliserade jag genom att spänna upp rundstaven i min Dremel och forma med en fil. Jag har lagt till många smådetaljer på både hytter och flak och det har tagit lång tid. Dessutom lyckades jag inte så bra med primern första gången så det blev mycket putsning och ommålning.
Bild 47.

Bild 48.

Man ångrar alltid något på varje bygge och i detta fall så är det att jag inte byggde om kranarna. Denna etapp tog sån tid och jag ville komma framåt så jag monterade kranarna nästan bara ”out of the box”. De är av en betydligt större modell (Palfinger) än de Hiab som fanns på dessa lastbilar. Nu har jag bara spacklat hål och målat dem rakt av. De typer av kranar som användes finns inte som modell. Men nu vet jag bättre hur jag ska bygga om den blandning av kranar som jag sparat ihop till robotlastbilarna.

Bild 49.

Bild 50.

För minsta rutan så testade jag något jag inte gjort tidigare. Jag använde Micro Kristal Klear. Inte helt lyckat då det blev en bubbla på ena fönstret som jag dock kan dölja med kranen. För övriga rutor så har jag filat till klarplast att passa och sen fäst rutorna med Kristal Klear. På bild 52 ser Du hur jag har klippt till en pappersnäsduk som ska bli presenning. På med vatten med lite vitlim i, så får näsduken en yta som är mycket lik en presenning.

Bild 51.

Bild 52.

Jag är inte riktigt klar med lastbilarna då jag avser att göra lite vädring, säkra regnr dekalerna med klarlack och plocka på lite last på flaket.

Bild 53.

18/8-10 Ombyggnad av Airfix Landrover 1 tonne FC Truck till Volvo Ltgb 903

Även om vi inte alltid hade dessa på övningar så ingick det 3 st terrängbilar i stabstropp (1) och trosstropp (2) enligt krigsorg. Mig veterligt finns inte Volvo Ltgbil 903 som modell så jag har gjort ett försök att efterlikna dessa. Ombyggnaden är till större delen gjord med olika profiler (Evergreen) och mycket spackel. Jag har inte byggt om fönsterdelen i fronten utan huvudsakligen justerat höjd och front på karossen för att få rätt proportioner enligt de bilder jag haft som förebild.

Bild 54.

Bild 55.

Bild 56.

Byggsatsen har olika typer av fälgar fram och bak och modellen är så billig att jag köpt extra för att få samma typ av hjul runt om. Modellen finns även i en version som ambulans men jag tyckte det verkade enklare att utgå från denna version. Efter arbetet med att slipa in fönster till bra passform på Ltgbil 941 så var jag latare denna gång och limmade bara in klar styrenplast på baksidan. Hjulupphängningen har jag byggt direkt ur lådan utan några modifieringar. Avgasröret är ändrat och mynnar nu ut bakåt. Fönster i framdelen är en del av hela plastkonstruktionen så här gällde det att maska fönster vid målning och skyddslager av mattlack (Humbrol Mattcote). På sidorutorna så maskade jag med Humbrol Maskol och det är ett bra tips att följa anvisningen och lägga en liten ”flärpa” under maskeringen för att underlätta borttagandet. Se bild 57.

Bild 57.

Som ni ser på bilderna gjorde jag en dundertabbe och missade dörren på högersidan. (Jag får väl ställa modellerna så bara vänstersidan syns.)  Med lampor, reflexer, backspeglar, regskyltar och spade tycker jag inte resultatet är helt olikt en Volvo valp. På lite håll i alla fall!

Parallellt med detta bygge pågår målning av övriga fordon för persontransport. Och så kämpar jag med länkmasten. En tunn fackverkskonstruktion.

Bild 58.

29/8-10 Fordon för persontransport och radiolänkmast med buss

Vid övningar med Rb68 ingick alltid ett antal fordon för persontransporter. Många åkte med i lastbilarna men de räckte inte riktigt till för alla. Även civila bilar hyrdes in. Jag avser bara att ha med de fordon som förekom ”grönmålade”. VW-bussen var före min tid och VW 1600 Variant har jag bara sett på bilder från F10. Det fordon jag minns var Mercedesbussen. Den Mercedesbuss jag hittat som modell är av lite för ny årgång än den som användes vid övningen 1978. Målningen av fordonen är inte så mycket att orda om utan det var bara att plocka isär och sätta upp på tandpetare med häftmassa. Mitt utgångsmaterial ser ni på bild 59 och på bild 60 är det klart för målning. Fabrikaten är: VW 1600 Variant och Opelbuss Brekina. VW-buss Wiking. Mercedesbuss Praliné.

Bild 59. Utgångsmaterial

Bild 60.

Jag har brutit den färg jag använde till elverken med mera ljusgrått för att skapa den variation av gröna toner som alla fordon skiftade i. Det som vållade mest problem var att få loss fönsterdelen från Mercedeskarossen. De olika plasterna verkade ha limmats ihop och jag lyckades få isär delarna utan sprickor genom att kila in en glasspinne genom en glipa över framrutan. Först drog jag hårt med tången men kände snabbt att hela delen med fönsterrutorna skulle gå sönder. Att maskera alla rutorna kändes bara för jobbigt!

Bild 61.

Bild 62.

Radiolänk RL-23

Robotförbanden hade med sig en egen radiolänk, RL-23. Länkmasten är något jag funderat på länge och ursprungliga tanken var att löda ihop hela fackverkskonstruktionen. Jag gjorde lite tafatta försök och insåg snabbt att det var för svårt med alla korta bitar. Precis som med robotställen så har jag istället använt en färdig fackverksprofil från Plastruct. Profilen har jag slipat ner så att alla utskjutande delar är borta och sen har jag limmat ihop profilerna till den trekantiga form masten hade. Den övre delen slipade jag lite mer, så den skulle bli något smalare. Länkmasten bestod av tre sektioner men man hissade bara upp den så långt över grantopparna att man fick kontakt med länken i andra änden. Min mast har bara mittdelen upphissad och inte till full längd. Hela kontruktionen med länkmasten har jag byggt på en tjock kartongskiva som jag ska placera in i landskapet. Precis som med robotplattorna. På bild 64 ser ni markeringarna för stagen och lite blivande ojämnheter i terränglådan.

Bild 63.

Bild 64.

Stagen till masten har jag gjort i 0,3 mm pianotråd för att inte få problem med att spänna trådar. Visserligen lite för tjock men jag tror det ser bättre ut än en hängande tråd. Pianotråden är limmad med snabblim (CA) i både mast och kartongskiva.

Här fick jag åter göra avkall på storleken och har placerat stagen närmare masten än de ska vara. Jag har ju som jag redan nämnt inte tillgång till 8x8 m hobbyrum för att göra hela terränglådan skalenligt. Takräcket till Opelbussen där masten låg under transport var lite pilligt men jag har bara limmat det med runda plastprofiler. En tidigare modell av radiolänken transporterades på en kärra efter bussen. Radiolänkutrustningen fanns vanligtvis inne i Opelbussen så jag har inte gjort något skåp som sitter på masten.

Bild 65.

Lådorna på takräcket har jag ingen bild på, så där har jag bara gått på en teckning av bussen med länkmast. Länkmasten är inte riktigt klar på bild 67 då det ska vara en liten trekantig skiva nertil på stagen som håller de tre vajrarna som går upp till de tre sektionerna av masten.

Bild 66.

Som ni ser så är granarna lite korta jämfört med masten men det ska rättas till när själva landskapsbygget kommer igång. Jag har gjort en del tallar tidigare som har rätta längden. Dessutom kräver den här typen av ”provrörsborstegranar” lite behandling så de inte ser ut just som provrörsborstar.

Nästa steg har jag tänkt ska bli själva hjärtat i robotförbandet. Nämligen radar och robotgruppcentral. Till dessa två släp hör även lite kringutrustning som omformare, AC, radar-simulatormast. Den stora parabolen i paketet med antenner har jag redan klart för mig vad som passar bäst. En pingisboll!

Bild 67.

8/8-2011 ”Nya Valpar” (Volvo Ltgb 903)

Jag kunde inte motstå frestelsen att köpa 3 st av Daedalus Ltgb 903B för att byta ut mina egna konverteringar av Airfix Landrover. Jag slog till direkt när första exemplaren från provgjutningar kom ut på Tradera. Sen köpte jag 2 st på 08 Open eftersom det skulle vara 3 st i krigsorg. Valpen är betydligt smalare än Landrovern. Ger ju bättre framkomlighet i terrängen mellan träden. Resingjutningarna var mycket bra och det var inga problem med luftbubblor eller att rensa delarna. Några av de mycket tunna delarna saknade full utfyllnad i gjutformen, men det var bara att limma i lite tunn list (0,25 x 0,5 mm). Den enda del som jag hade lite problem med var den främre stötfångaren som jag inte tycker är helt OK.
Bild 135. Alla delar delar rensade och justerade efter torrpassning. Däcken har har fått lite tillplattning.

Delarna limmade jag ihop med Biltema gelformade superlim (cyanoakrylat). Hjulen väntar jag med och limmar dit efter att de är målade. Jag föredrar att måla fälgen först med airbrush, och sen målar jag däcket med pensel genom att snurra på hjulet. Blandar alltid lite vitt eller ljugrått i svarta färgen till däcken. Precis som med elverken så ger jag mig inte på att dela bakre regnr dekalen för att få en korrekt tvåradig variant. Det får bli en enkelradig som är snygg. Jag har ganska många bilder på Valpen som hjälp till alla detaljer. Har inga egna bilder eftersom Valpen inte förekom på övningar. Det var längesen jag behövde köpa färg men nu blir det en tur till Wentzels för Humbrol no 15 gloss midnight blue. Tror det är en av de få jag saknar i min samling. För att simulera rutorna eftersom modellen är helt solid i överdelen. Att borra och slipa ut 3 exemplar var inte aktuellt för mig. Det enda jag saknar på underredet är avgasröret.

Bild 136. Jag har lagt min tidigare konverterade Landrover som jämförelse.

Precis som med övriga komponenter så avser jag inte att vädra modellerna så hårt eftersom fordonen för det mesta gick på landsväg och inte blev leriga eller särskilt smutsiga. Bara lite skogsväg sista sträckan upp på radarkullen.

Bild 138. Att fotografera ute i solen ger alltid ett mycket bättre intryck.

27/12-2011 Ny modell på Mercedesbuss för persontransport

På Hjulmarknaden så brukar jag ofta hitta lite användbara komponenter. Så även i år då jag med lite hjälp hittade en Mercedesbuss av rätt årsmodell för min tidsperiod. Dvs. tidigt 70-tal.

Det kan vara en risk att aldrig bli färdig om man börjar om med bättre modeller som man hittar. Den här gången kunde jag inte låta bli då det är en ganska snabb operation med målning, regskyltar och reflexer.

Bild 186. Den här gången gick det ganska lätt att få isär alla delar vilket inte var fallet med den andra bussen.

Bild 187. Färdig buss med militära regskyltar i rätt storlek och sidoreflexer som det ser ut på mina egna bilder från 1978.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Svante Andersson | Svar 22.07.2012 21:58

Usch! Hemska minnen av sådana MB-bussar.
Lumpade på trp-central Muskö där vi hade sådana trögdjur. Vi hade även Opel Blitz... men de gjorde skäl för namnet.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan