Första komponenterna

Lite koll på inköpta delar

Första koll av inköpt material för att få en uppfattning om storleksskillnader på lastbil och robot. Kan nog bli ganska bra vid jämförelse med bilder.

Bild 4.

Expeditionskärran

Börjar med den kanske enklaste omvandlingen till RB 68 utförande. Minns jag rätt satt dörren på ena långsidan så här har jag fått göra mitt första avkall på att inte ägna för mycket tid åt varje del. Har heller inga bra bilder på expeditionskärran. (Den skymtar lite svagt på en bild jag sett.) Det som återstår här är en vädring av modellen. En vädring innebär att med olika tekniker försöka få modellen att se ut som den varit med ett tag ute i naturen med slitage, smuts och rost mm. Det ska inte se ut som att allt nyss har rullat av tillverkningslinan.

Bild 5.

Bild 6. En mer gångbar färg i skogen.

Lavetter

Från början hade jag inte tänkt göra så mycket åt de lavetter som erbjuds i Airfix byggsats med RB 65. Efter provbygge insåg jag snabbt att det skulle skämma hela dioramat. Här krävdes det total ombyggnad och jag har bara använt själva bottenplattan och sidostyckena från byggsatsen. Resten är scratchbygge med inslag av både trä, metall och olika plastprofiler. Här ser ni nuläget. Ni skymtar också betongplattorna som jag gjort av tunn plywood och plastlist. En av lavetterna ska få lite ”action” med ett pågående robotlyft om du undrar över vinkeln på antennmasten. Övriga 3 ska vara laddade med robot.

Just nu jobbar jag med hydraulkolven och att hitta en lämplig plastslang för robotens AC. Hoppas du kommer att tycka det är lite roligt att följa mitt bygge. Hör gärna av dig med kommentarer, förslag och frågor. Jag är speciellt intresserad av förslag på modell av Volvo Lastterrängbil 941. Min e-mail är hans.fehrnstrom@telia.com

Bild 7. Rb65 lavetter är inte alls lika Rb68!

Bild 8. Underdel av lavetter med M1 muttrar som var stora bultar i 1:1.

Bild 9.

Bild 10.

Bild 11. Nu börjar det mera likna Rb68 lavetter.

Bild 12.

Bild 13.

Efter ett litet uppehåll i byggverksamheten pga resor med mera så har jag kommit igång igen. Lavetterna där nästan allt blev scratchbyggt börjar komma in på slutfasen. Återstår AC-slangar som blev svårare att ordna än jag trodde, mera kablar, smådetaljer och penselmålning av detaljer innan de är helt klara. Sista steget blir att limma ihop överdel med underdelen som består av trä.

Bild 14. Nästan klara lavetter.

Så till själva robotarna

RB 68 har en ”rakare” utformning av noskonen än RB 65 och jag skulle vilja slipa av den rundande formen för att bättre likna RB 68. Efter prov med maskinslipning på min ”testrobot” som inte alls gick bra så har jag beslutat att inte ge mig på den operationen. I övrigt är robotarna bara kompletterade med fena på rammotor, zonrörsantenner och det plastskydd som sitter på utblås på rammotor. Plastkonen som ska täcka inblås har jag hoppat över. Jag använder Tamiya maskeringstape i olika bredder, ibland kompletterad med lite vanlig maskeringstape. Vanlig maskeringstape får man dock vara försiktig med då den lätt hugger fast för bra på färgen.
Bild 15.

Bild 16.

Lavetter, robotar och plattor klara

Jul- och nyårshelgen har gett en skön avkoppling med en hel del tillfälle för modellbygge. Av resultatet att döma så har jag kanske inte kommit så långt. Men det beror på att jag ägnat en mesta tiden till att färdigställa flera gamla halv och nästan färdiga VK2-modeller som fyllt hyllorna. Jag behövde helt enkelt plats för mitt RB 68 projekt.

Färdigställandet av robotarna var mest rakt på, med ett visst inslag av massproduktion då jag gör 6 robotar. De 24 startraketerna på bilden tror jag har en total dragkraft på över 260 ton. Den 4:e roboten som ska visa på ett robotlyft har jag inte limmat fast på lavetten.

Det som skapade största problemet var ”slangarna” för AC på lavetterna. Den tilltänkta tunna krympslangen fungerade inte. Efter visst letande hittade jag en tunn mjuk sladd som jag efter vissa problem fick på plats och kunde måla i aluminium för att simulera den metallstrumpa som skyddade slangar och kablar på lavetter.
Bild 17.

Bild 18.

Bild 19.

Bild 20.

Betongplattor

Betongplattorna som lavetterna bultas fast i är gjorda av tunt björkfaner med kantlister av kvartsstav från Evergreen. Avslutningsvis har jag simulerat stålplattorna som täcker kabeldiket och målat i olika färger för att simulera den målade och slitna betongen.

Nästa delprojekt blir rulltankar. Dessa finns som byggsatser i resin från Maestro Models. Det blir premiär för mig att bygga med resin.
Bild 21.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Max | Svar 08.07.2011 23:50

så jäkla snygga modeller komer du att selja robot raper ? dt hade vrarit nice

Hasse 11.07.2011 14:02

Hej Max, tack för snäll kommentar. Jag har inte för avsikt att sälja mina modeller. Eventuellt så kanske de hamnar på robotmuseum i Arboga.

Christofer Persson | Svar 29.06.2011 15:11

Hej, härligt att se någon bygga ett sånt här jätteprojekt som dessutom var belagt med så mycket hysch-pysch.. Skall inte plattan vara 4kantig?
Mvh Christofer

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.02 | 22:17

Hi Hans
I'm involved researching the markings for 1-24 scale kt of the Bloodhound 2. I would like to get a RB-68 in, but need information. Can you help???

...
11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
Du gillar den här sidan