Idéer kring bygget och min bygghörna

Idéer kring bygget

Idén att göra ett diorama med en hel RB 68 gruppering har jag haft ända sen tiden på F8 då jag satt och byggde VK I flygplan på kvällarna. Under senare år har idén blivit mer konkret med inköp av byggsatser, färdiga modeller och annat byggmaterial. Idén tog riktig fart då jag upptäckte att den modell av Scanialastbil som vi använde fanns att köpa som färdig modell. (Nästan i alla fall för den stämmer inte helt med fönster och kräver givetvis en hel del modifiering.) Mer om detta när jag kommer till arbetet med lastbilarna.

 

När man bygger ett diorama är det viktigt med en idé och jag har också fattat ett antal viktiga beslut för att bli färdig med projektet inom rimlig tid. Jag är heltidsarbetande med familj och hus som kräver sin tid, så man måste göra avkall på en del områden.

  • Dioramat ska omfatta en hel grupperingsplats med alla komponenter för att ge en bild av hur det kunde se ut som en helhet. Avsikten är att ha Grandalen vid Västra Ed som förebild. Detta innebär att jag måste komprimera hela området mycket kraftigt jämfört med skalan på modellerna om det ska få plats i hobbyrummet. I skala 1:76 skulle det annars bli ca 8x8 m.
  • Ett bra diorama ska helst skapa en fokusering på något som händer (action) och gärna med lite inslag av humor. Jag tänkte bygga på en annan idé som jag kallar Pettson och Findus. Från barnböckerna av Sven Nordqvist där man ser något nytt varje gång man tittar på bilderna.
  • Jag tillåter mig att mixa skalorna 1:72, 1:76 och 1:87 för att få rätt utseende hellre än fel modell.
  • Många delar finns inte som färdig modell eller byggsats, t ex robotgruppcentral (Rbgc), radar (Rr), motorelverk (Kragg) och jag avser inte att superdetaljera alla de komponenter jag måste ”scratchbygga”.
Jag avser att varva byggandet av byggsatser  (som bara kräver modifiering) med scratchbyggena för att få lite omväxling.

Presentation av bygghörna och sprutbox

Bygghörnan

Jag har mycket ljus och jobbar på en tjock hög vanligt vitt A4 papper (från insamlingen på jobbet) som jag kastar när det blir kladdigt med lim, spackel eller damm från filning. Favoritverktygen är en pincett i titan, skalpell och fil.

Sprutboxen

Ett hemmabygge gjort med en gammal köksfläkt. Jag hör till dem som inte helt har gått över till akrylfärger utan sitter med en stor samling lösningsmedelbaserade Humbrol som jag har svårt att bara slänga. Dessutom så sitter lackfärgen så bra utan behov av tvätt för att ta bort släppmedel eller fingeravtryck. Mina airbrush är två typer av Evolution Crescendo. Tryckluft har jag löst genom att placera en billig verkstads-kompressor modell Biltema i en bod utanför huset och leder in tryckluften via en slang med regulator och vattenavskiljare till vänster på sprutboxen.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

11.08 | 16:16

Just nu jagar jag bilder och ritningar på PJ-21/R troppens olika fordon.

...
10.08 | 22:37

I trakten av Tibro finns en Rb-lastbil 809. Målad i civila färger men väldigt oförstörd som jag uppfattade den. Jag kan ordna bilder på den. /Ragnar

...
09.07 | 22:23

"Dolda minnen" utgiven av Kalmar länsmuseum visar övningsplats Rb 68 vid Edsbruk. Platsen för avskjutning i skarpt läge anges ligga strax norr Gamleby

...
26.03 | 10:07

Tack för tipset. När det gäller flygplan finns det hur mycket information som helst men när det kommer till kringutrustning så blir väldigt tunt.

...
Du gillar den här sidan